2020 Dünya Gümrük Günü “İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” temasıyla kutlandı.

“İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” 2020 Dünya Gümrük Günü / Gaziantep

24 Ocak 2020

Bölge Müdürlüğümüz ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde Dünya Gümrük Günü Programında Bu yıl “İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” temasıyla kutlanan etkinliğe Gaziantep Valisi Sn. Davut GÜL, Kilis Valisi Sn. Recep SOYTÜRK, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma ŞAHİN, Gümrükler Genel Müdürü Sn. Mustafa GÜMÜŞ, Gümrükler Genel Müdür Yrd. Sn. Yakup SEFER, Sayın Garnizon Komutanı, Gümrük kapılarımızda ve Sınır ötesinde görevli Sayın Mülki İdare Amirlerimiz, Sayın Cumhuriyet Başsavcıları, Adli ve İdari Mahkeme Başkanları, Sn. Rektörler, Sayın Alay Komutanı, Sayın Emniyet Müdürü, Serbest Bölge Müdürü, İl ticaret Müdürleri, İhracatçı Birlikleri, Ticaret Borsası, Ticaret Sanayi Odası, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanları ve Üyeler, Eximbank Gaziantep Müdürü, Gümrük Müşavirlerimiz, illerimizin ve ilçelerimizin değerli yöneticileri ve Bölge Müdürlüğümüz bağlantı idelerinden idareci ve personellerimiz katılım sağladılar.

Bölge Müdürümüz Sn. Mehmet Tuncay BAYRAKTAR, açılış konuşmalarında; ‘’ Ülkemizin krizlerin eşiğinden geçtiği yılları düşündüğümüzde özellikle Gaziantep Sanayicisi ve İhracatçısıyla bu krizlerden çıkmanın doğru rotasını kendi çizmiş ve uygulamıştır. Bu bize İstiklal savaşındaki kutlu mücadeleyi hatırlatmaktadır. Ekonomi otoritelerinin yaptığı akademik araştırmalar göstermektedir ki ihracat işlemlerinde yapılan basitleştirmeler ihracatçının maliyetini yüzde 10-15 oranında azaltıyor. Bilindiği üzere siyasi sınırlarımız büyük ve güçlü ordumuzla, ekonomik sınırlarımız ile gümrükler tarafından korunagelmektedir. 2019 yılında bölge müdürlüğümüz ekiplerince kaçakçılık yakalama değerinin 35,2 Milyon lira olarak gerçekleştiğini belirten Bölge Müdürümüz Sn. BAYRAKTAR, GAP Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün mensupları olarak dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı çalışan gümrük idareleri olma hedefini özümsemiş olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.’’ diye konuştu.

GAİB Başkanı Sn. Ahmet Fikret Kileci, de ihracatın tabana, yerele yayılması ile ülke olarak çok daha iyi bir noktaya ulaşılacağını söyledi.

Gümrükler Genel Müdürü Sn. Mustafa GÜMÜŞ,  2020 yılı temasının “İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” olduğunu hatırlatarak gümrüklerle ilgili günümüzde ihracatın kâğıtsız olarak gerçekleştirilmesi adına Bakanlık olarak dijital ortamda gümrük iş ve işlemleri ile ilgili yürütülen çalışmaları ve Gümrük işlemlerinin basitleştirilmesine ilişkin bakanlığımızın projelerini aktardı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma ŞAHİN, “1950’li yıllarda bu bilgiyi kuran, bugüne kadar getiren, bu vizyonlarından ve bu bakışlarından dolayı emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz ve hakikaten gelinen noktayı da önemli buluyoruz. Coğrafyada yaşadıklarımıza baktığımız zaman, son zamanlarda yaşananlara baktığımız zaman bu coğrafyada güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmak ekonomik güçle oluyor. Ekonomik güç ihracatla birlikte daha fazla üretmek, daha fazla tüketmek, daha fazla satmak ve daha fazla insani kalkınmayla oluyor” diye konuştu.

Kilis Valisi Sayın SOYTÜRK konuşmalarında, ''Daha önce Çobanbey ve Öncüpınar sınır kapılarının eski halinde yaşanan durumları ve kapıların yenilerek çağımıza uygun hale getirildiğinden duyduğu memnuniyetleri  ve gümrük kapılarının illerine olan faydalarından bahsettiler, Genel Müdürümüz ve Bölge Müdürümüze teşekkürlerini ileten Vali SOYTÜRK, tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Gününü kutladı.''

“2020 Dünya Gümrük Günü” kapsamında GAP Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılara hitap eden Vali GÜL, “Hepimiz biliyoruz ki sınırlar devletin namusudur.  Bunu da ticari anlamda tutan gümrük teşkilatımızdır. Gümrükler şeffaf olarak işlemediğinde hiçbirimizin burada üretim yaparak rekabet koşullarında ticaret yapma,  ihracat yapma şansı yok. Bugün övünerek Gaziantep’te 7 buçuk milyar dolar ihracat yaptık diyebiliyorsak bunun sebeplerinden bir tanesi de gümrüklerdeki gelişmeler, gümrüklerdeki işleyişin şeffaf olması, gümrüklerde alınan ve satılan malların belli bir kurala tabi olmasıdır. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bir sonraki toplantıyı da 10 milyar doları geçmiş bir Gaziantep olarak sizlerle yapmış oluruz” dedi.